De opleiding

Heb jij een mbo 4-, havo- of vwo-diploma en wil je werken op de operatiekamer? Dan is de opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker iets voor jou! Deze opleiding is een praktijkgericht leer-werktraject, waarmee je in bijna drie jaar een belangrijke rol speelt in de zorg, door medisch te assisteren tijdens operaties en anesthesie.

Wat houdt de opleiding in?
De opleiding bestaat uit twee verschillende richtingen: operatieassistent en anesthesiemedewerker. Beide opleidingen zijn voltijd en duren 2 jaar en 10 maanden. Je volgt  lessen aan de Academie van het Erasmus MC, terwijl je werkt als leerling bij een van de zeven ziekenhuizen. Je ontvangt een salaris en het ziekenhuis betaalt je opleiding en studiemateriaal.

Wat leer je in de praktijk?
Als operatieassistent of anesthesiemedewerker ben je verantwoordelijk voor belangrijke taken tijdens een operatie. In de praktijk werk je altijd onder supervisie van ervaren collega’s. Je begint met eenvoudige ingrepen en werkt je op naar complexere operaties. Er is altijd begeleiding van een mentor vanuit de Academie en een praktijkbegeleider van je werkgever.

Opleiding Operatieassistent
De opleiding tot operatieassistent start met de basis: je leert over anatomie, fysiologie, medische terminologie en de belangrijkste vaardigheden, zoals het assisteren bij operaties en het bedienen van apparatuur. Na de eerste vijf maanden, waarin je de basis onder de knie krijgt, ga je werken met verschillende specialismen. Denk aan algemene chirurgie, gynaecologie, orthopedie, oogchirurgie en neurochirurgie.

Elke specialisatie heeft specifieke EPA’s (leerdoelen) waaraan je werkt. Je start met relatief eenvoudige ingrepen en gaat steeds complexere operaties uitvoeren. Het behalen van de kern-EPA’s is een vereiste om het CZO-diploma te behalen.

Opleiding Anesthesiemedewerker

In de opleiding tot anesthesiemedewerker leer je alles over de voorbereiding en uitvoering van anesthesie. In de eerste maanden ligt de focus op de basis: algemene en locoregionale anesthesie, en het beheersen van technieken zoals luchtwegmanagement. Later ga je je verder verdiepen in complexere zaken, zoals:
• anesthesie voor specifieke patiëntengroepen, bijvoorbeeld kinderen of ouderen
• gevorderde technieken zoals airway management en circulatiebeheer
• verschillende anesthesiemethoden (algehele en regionale)

Net als bij de opleiding tot operatieassistent volg je een leerroute met EPA’s die je moet behalen om af te studeren. De complexiteit van de situaties waarin je werkt neemt toe naarmate je vordert in de opleiding.

Twee leerlijnen
Je opleiding bestaat uit twee leerlijnen, namelijk vakinhoudelijk en professioneel.
1. Vakinhoudelijke leerlijn: hier werk je aan de technische vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk, zoals instrumenteren, assisteren en het bedienen van medische apparatuur.
2. Professionele leerlijn: deze leerlijn richt zich op je ontwikkeling als zorgprofessional. Je leert onder andere over communicatie, samenwerking, ethiek en wet- en regelgeving in de zorg.

Begeleiding en zelfontwikkeling
Tijdens je opleiding krijg je veel begeleiding, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Daarnaast volg je vakinhoudelijke en vaardigheidstrainingen om je technische en niet-technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Denk aan communicatie in de operatiekamer, het werken onder druk en leiderschap.

Startmomenten en duur
De opleiding start elk jaar in maart en september en duurt 2 jaar en 10 maanden. Je werkt in de praktijk en volgt lessen voor de theorie. Gedurende de opleiding werk je steeds zelfstandiger, totdat je volledig gekwalificeerd bent om als operatieassistent of anesthesiemedewerker aan de slag te gaan.

Meer informatie
Wil je meer weten over de opleiding en het leertraject? Bezoek dan www.czoflexlevel.nl voor uitgebreide informatie over het opleidingsprogramma en de bijbehorende EPA’s.

Over de Erasmus MC Academie