Het beroep




Wat doet een anesthesiemedewerker?

Tijdens een ingreep of onderzoek vormt de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker een anesthesiologisch team. Je bent bevoegd en bekwaam in het bewaken van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de operatie. Ook onderhoud je de anesthesie; je bent medeverantwoordelijk voor de narcose. Je maakt gebruik van zeer geavanceerde technologische medische hulpmiddelen zoals apparatuur, disposables en zorgapplicaties . Als anesthesiemedewerker heb je tijdens de operatie of behandeling altijd de zorg voor één enkele patiënt. Je begeleidt hem of haar gedurende de ingreep, geeft uitleg en stelt hem of haar gerust. Kortom, je zorgt dat de patiënt de operatie zo comfortabel mogelijk ondergaat en weer goed uit de narcose komt.

Hier ga je werken

Naast de werkzaamheden op het operatiekamercomplex kun je als anesthesiemedewerker meerdere werkterreinen hebben. Dit is wel afhankelijk per ziekenhuis. Je kunt worden ingezet op de recovery en holding, verloskamers, onderzoek en behandelafdelingen, polikliniek pijnbestrijding en bij de opvang van patiënten met een groot trauma.

Wat kun je worden?
Als je klaar bent met je studie kan je je verder ontwikkelen! Die ontwikkeling vindt vaak buiten de setting van de OK plaats.

Als anesthesiemedewerker kun je je verder ontwikkelen binnen het of als:
-POS medewerker
-Pijnconsulent
-Praktijkopleider
-Sedatie Praktijkspecialist
-Physician Assistant
-Management
-Onderwijs
-Industrie (firma)
-Omscholing tot Operatieassistent




 

Wat doet een operatieassistent?
Als operatieassistent heb je een belangrijke rol in de operatieve zorg. Je maakt onderdeel uit van een multidisciplinair team, bestaande uit snijdend medisch specialisten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Als operatieassistent heb je tijdens de operatie de zorg voor de patiënt. Je coördineert het zorgproces rondom de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Je ontvangt de patiënt in de operatiekamer, begeleidt hem of haar tijdens de behandeling en je stelt hem of haar gerust. Bovendien assisteer je de behandelend chirurg bij zijn/haar werkzaamheden. Je opereert als het ware mee: je zet benodigdheden klaar, sluit apparatuur aan, geeft instrumenten aan en bewaakt het steriele veld.

Hier ga je werken

Je bent als operatieassistent werkzaam binnen een academische, topklinische, perifere of privé zorginstelling of binnen een zelfstandig behandelcentrum. Daarnaast kun je werkzaamheden verrichten op een onderzoeks- en/of behandelkamer, afhankelijk van de instelling.

Als operatieassistent kun je je verder ontwikkelen binnen het of als:
-Physician Assistant
-Praktijkopleider
-Teamleider
-Management
-Onderwijs
-Industrie (firma)
-Omscholing tot Anesthesiemedewerker

Neem ook eens een kijkje achter de schermen